Στην σελίδα μου θα βρείτε κυρίως εργασίες που γίνονται από τα παιδιά στο νηπιαγωγείο και που πιστεύω έχουν ενδιαφέρον!



Οι συνάδερφοι θα βρείτε χρήσιμες αναρτήσεις ως υλικό για ιδέες και αξιοποίηση στην τάξη!



Οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία να δουν κάποιες από τις εργασίες και τις δραστηριότητες που πραγματοποιούμε με τα παιδιά τους, καθώς και να έχουν μια εικόνα για την φιλοσοφία της δουλειάς μου!



Θα διαβάσετε ενίοτε και θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος!

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Χειμερία νάρκη

Στα πλαίσια επεξεργασίας της μεγάλης θεματικής ενότητας του Φθινοπώρου μιλήσαμε για τα ζώα και πως προστατεύονται από το κρύο του επερχόμενου χειμώνα, την χειμερία νάρκη κτλ.
Παιχνίδι
Σ αυτό το παιχνίδι τα παιδιά γίνονται εξερευνητές κι ανακαλύπτουν στις φωλιές( τετράγωνα) του δάσους ποια ζώα κρύβονται. Πάνω σε κάθε καρτέλα είναι ένα αρχικό γράμμα ζώου του δάσους ή δύο Αρ-αρκούδα, Αλ-αλεπού, ακόμα και τρία όταν χρειαστεί Σκι-σκίουρος, Σκα-σκαντζόχοιρος.Κάτω από την καρτέλα αφού μας πει το παιδί ποιο γράμμα είναι ή τι γράφει ανακαλύπτει το ζωάκι-εικόνα που κρύβεται από κάτω.

 Το παιδί μπαίνει στο δάσος από τα χρωματιστά βελάκια και κινείται με τις οδηγίες κατεύθυνσης ευκαιρία να ξαναδουλέψουμε: χρώμαδεξί- αριστερό, μπρος- πίσωμέτρηση πχ. δύο φωλιές μπροστά, τρεις αριστερά κτλ.
 Το παιδί προσπαθεί να διαβάσει τι γράφει η καρτέλα, ποιό ζώο κρύβεται μικρή εξερευνήτρια; κι επειδή είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο φωνολογικής επίγνωσης τα πάμε μιά χαρά το βρήκαμε. Βρίσκει κάτω από τη καρτέλα την εικόνα που ζώου η δοκιμασία δεν τελειώνει παρα μόνο αν μας πει και τι κάνει αυτό το ζωάκι αν πέφτει σε χειμερία νάρκη ή όχι...

               Ψάχνοντας την φωλιά να ανακαλύψει αν κρύβεται το ζωάκι που διάβασε...
                                       Πολύ τους άρεσε αυτό το παιχνίδι! Παίζω και μαθαίνω...με χαρά!

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Πολυτεχνείο

Δραστηριότητες σχετικές με την επέτειο του Πολυτεχνείου
Με μάσκες και καπέλα με υφάσματα και άλλα σκηνικά αντικείμενα ή χωρίς τίποτα καμιά φορά,η δραματοποίηση και το θεατρικό παιχνίδι κατέχουν  εξέχουσα θέση στο πρόγραμμα του νηπιαγωγείου.Τα παιδιά λατρεύουν να εκφράζονται με την κίνηση και το σώμα τους έτσι ασκούνται μαθαίνουν κατανοούν τον κόσμο που τα περιβάλει αλλά και τον ίδιο τον εαυτό τους.
Πολλές δύσκολα κατανοητές έννοιες όπως αυτό της δημοκρατίας, δικτατορίας ελευθερίας κτλ επιλέγουμε να τα δώσουμε με δραματοποίηση εδώ το μαύρο σύννεφο ξανά σε δράση! το αξιοποιούμε γιατί αρέσει στα παιδιά και πραγματικά μαθαίνουν!


Διαβάσαμε την Ντενεκεδούπολη
                                            Φτιάξαμε τα ντενεκεδάκια με χαρτόνι
                  Τα παίξαμε μέσα κι έξω απο το κουκλοθέατρο ακούγοντας τη μουσική τους !



Θέατρο

Πηγαίνοντας να παρακολουθήσουμε παιδική παράσταση στην πόλη μας, είδαμε το ''Ονειρο του Σκιάχτρου'' πολύ μας άρεσε!
'Ενα λάστιχο που κρατούν τα παιδιά οριοθετεί με μαγικό τρόπο τις κινήσεις τους έτσι ούτε απομακρύνονται ούτε ξεφεύγουν οι πιο ζωηροί, μια χαρά πήγαμε και γυρίσαμε, η μέρα υπέροχη, παρατηρούμε επί την ευκαιρία και την φύση στις γειτονιές που περνάμε! τραγουδήσαμε και τραγουδάκια ήταν πολύ ωραία!
Η κυρία Γιώτα οδηγός!


Επιστρέφοντας στο σχολείο κάποιες από τις δραστηριότητες με αφορμή την παράσταση ήταν να την αναδιηγηθούμε, να την δραματοποιήσουμε, να φτιάξουμε καπέλα πουλιών με μεγάλα ράμφη όπως  τα πουλιά-ηθοποιοί της παράστασης  που είδαμε, και να παίξουμε κι εμείς θέατρο,να ζωγραφίσουμε ότι μας άρεσε!

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Ο κύκλος του νερού

Περιμένοντας την βροχή...
Τούτο το Φθινόπωρο τόσο Καλοκαιρινό... με ηλιόλουστες ζεστές μέρες με τα κοντομάνικα μπλουζάκια ακόμα το μεσημέρι, με τα πέδιλα την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, με χωρίς θέρμανση ευτυχώς...
έτσι λοιπόν περιμέναμε το φαινόμενο για να μπούμε στο κλίμα και να μιλήσουμε για το ταξίδι του νερού κοντεύντας πια ημερολογιακά να τελειώσει το Φθινόπωρο.
Το παίξαμε με καρτέλες, το αναδηιγηθήκαμε, το δραματοποιήσαμε και κάναμε αντιστοιχίσεις λέξεων και αρχικών γραμμάτων.