Στην σελίδα μου θα βρείτε κυρίως εργασίες που γίνονται από τα παιδιά στο νηπιαγωγείο και που πιστεύω έχουν ενδιαφέρον!



Οι συνάδερφοι θα βρείτε χρήσιμες αναρτήσεις ως υλικό για ιδέες και αξιοποίηση στην τάξη!



Οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία να δουν κάποιες από τις εργασίες και τις δραστηριότητες που πραγματοποιούμε με τα παιδιά τους, καθώς και να έχουν μια εικόνα για την φιλοσοφία της δουλειάς μου!



Θα διαβάσετε ενίοτε και θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος!

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ

Παίζουμε Καραγκιόζη;
Το Καρναβάλι του Καραγκιόζη (παίζει ο Γιάννης Νταγιάκος, CD απο το Παράθυρο στην εκπαίδευση τεύχος 43)
Ο Καραγκιόζης αρέσει συνήθως σ όλα τα παιδιά, διασκεδάζουν, γελούν, μαθαίνουν.Ο Ψυχοπαιδαγωγικός του ρόλος αναμφισβήτητος.
Α' Φάση: Συνήθως ακούμε το Cd και εγώ κινώ τις φιγούρες μπροστά στα παιδιά χωρίς μπερντέ, (ή τις κινώ στο κουκλοθέατρο). Το θέμα είναι κοντά σ αυτό που βιώνουν τα παιδιά κάθε εποχή. Κι αφού είμαστε σε κλίμα Καρναβαλιού τι πιο φυσικό ν ακούσουμε και να παιξουμε κάτι ανάλογο. Οι Φιγούρες ειναι φτιαγμένες με την βοήθεια των παιδιών.
Β' Φάση: Συζητούμε για την υπόθεση και λέμε τα βασικά σημεία των διαλόγων, στη συνέχεια μοιράζουμε τους ρόλους και... παιδιά παίζουμε Καραγκιόζη;
Ο Καραγκιόζης ως ένα ιδιαίτερο είδος θεάτρου, ασφαλώς κι εξυπηρετεί τους παρακάτω ψυχοπαιδαγωγικούς στόχους.
<<Μπορεί να εµπνεύσει τα παιδιά ώστε να συνεργαστούν, να µάθουν, να επικοινωνήσουν, να συγκινηθούν, να ονειρευτούν και να διασκεδάσουν.Το θέατρο αγκαλιάζει, αναδεικνύει και περιθάλπει.Τα θεατρικά παιχνίδια, οι αυτοσχεδιασµοί, οι ρόλοι, οι δραµατοποιήσεις, τα θεατρικά σκετς, το θεατρικό αναλόγιο, η παντοµίµα, οι µάσκες, το κουκλοθέατρο, το θέατρο σκιών, είναι µερικά µόνο από τα πολλά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του ο παιδαγωγός ή ο εµψυχωτής για να πετύχει τους στόχους του. Μέσα απ όλα αυτά, «µυεί» τα παιδιά σε µια πιο ανθρώπινη προσέγγιση της µαθησιακής διαδικασίας, µετατρέποντας την τάξη και το σχολείο σε εργαστήριο δηµιουργικής έκφρασης και πηγή γνώσης.Η παιδαγωγική αξία της θεατρικής τέχνης µέσα στο σχολείο είναι αναµφισβήτητη. Γιατί το Θέατρο «άγει»;Τι είναι τα θεατρικά παιχνίδια και τι δυνατότητες δίνουν στα παιδιά; Γιατί είναι τόσο σηµαντικά τα θεατρικά παιχνίδια, οι αυτοσχεδιασµοί, οι µάσκες και η παντοµίµα;Η αλήθεια είναι πως όσο προχωράει κανείς και αναπτύσσει τέτοιες δραστηριότητες, άλλο τόσο ανακαλύπτει πως η όλη διαδικασία είναι πάνω απ’όλα γοητευτική. Ανακαλύπτει πως το θέατρο παίζει σπουδαίο ρόλο στην αγωγή των παιδιών. Το θέατρο µέσω των ρόλων διαπαιδαγωγεί, ψυχαγωγεί, µαθαίνει και θεραπεύει. Στην αρχία Ελλάδα, όσοι πήγαιναν στο Ασκληπιείο θεραπευτήριο στην περιοχή της Επιδαύρου, ένα µέρος της θεραπείας τους ήταν να παρακολουθούν και θέατρο (κάθαρση). ∆εν είναι τυχαίο εξάλλου πως το αρχαίο αυτό θέατρο ήταν χτισµένο ακριβώς δίπλα στο θεραπευτήριο.Τη γοητεία και τη µαγεία του Θεάτρου µπορεί να χρησιµοποιήσει ο παιδαγωγός για να «µαγέψει τα παιδιά» και να τους µάθει να µαθαίνουν µέσα από έναν ευχάριστο και δηµιουργικό τρόπο.Το θέατρο βοηθάει τα παιδιά να απελευθερωθούν, να εκφραστούν, να δηµιουργήσουν και να νιώσουν ασφαλή µέσα στα όρια που το ίδιο θέτει ανεξάρτητα απ’ την καταγωγή, την οικονοµική κατάσταση, το χρώµα, το φύλο, τη θρησκεία ή το οικογενειακό τους περιβάλλον. Τους δίνει τη δυνατότητα να νιώσουν ισότιµα µέλη µιας οµάδας και να εκφράσουν ελεύθερα τα συναισθήµατά τους.>>
(Παίζoντας θέατρο μαθαίνω, Θεατρική πράξη και βιωματική μάθηση)

Δεν υπάρχουν σχόλια :