Στην σελίδα μου θα βρείτε κυρίως εργασίες που γίνονται από τα παιδιά στο νηπιαγωγείο και που πιστεύω έχουν ενδιαφέρον!



Οι συνάδερφοι θα βρείτε χρήσιμες αναρτήσεις ως υλικό για ιδέες και αξιοποίηση στην τάξη!



Οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία να δουν κάποιες από τις εργασίες και τις δραστηριότητες που πραγματοποιούμε με τα παιδιά τους, καθώς και να έχουν μια εικόνα για την φιλοσοφία της δουλειάς μου!



Θα διαβάσετε ενίοτε και θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος!

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Καλή Σαρακοστή

Η κυρά - Σαρακοστή

Την κυρά-Σαρακοστή
που είναι έθιμο παλιό,
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν
με αλεύρι και νερό.
Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι της σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.
Και τις μέρες τις μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν ένα τη βδομάδα
μέχρι να ρθει η Πασχαλιά.




Φτάχνουμε την κυρά Σαρακοστή με υφάσματα και χαρτόνι στο κεφάλι σαφής η έλλειψη στόματος λόγω νηστείας, ζωγραφίζουμε τα μάτια κατεβασμένα σε στάση ταπεινή, πλέκουμε πλεξούδες απο γκοφρέ χαρτί κι έτοιμα τα μαλλιά μας, φοράμε φυσικά και μαντίλι στο κεφάλι γιατί έτσι ήταν η ενδυμασία τα χρόνια τα παλιά, κόβουμε και τοποθετούμε το σταυρό στο κεφάλι για να δώσουμε έμφαση στην ευσέβεια, κόβουμε τα χέρια και τα τοποθετούμε σε στάση προσευχής, για βραχιόλι κολλάμε όσπρια μιας κι είναι νηστίσιμα, φοράμε την υφαντή ποδιά των γιαγιάδων μας, μετράμε επτά ποδαράκια τα κόβουμε και τα κολλάμε γράφοντας τους αριθμούς απο το ένα ως το επτά και κάθε Παρασκευή πριν φύγουμε ένα παιδάκι θα κόβει κι ένα ποδαράκι με την σειρά ξεκινώντας απο το ένα. Έτσι όταν φτάσουμε στο επτά θα έχει έρθει το Πάσχα. Η κυρά Σαρακοστή φταγμένη σε αρκετά μεγάλο μέγεθος εξιτάρει τα παιδιά την νιώθουν πιο κοντά τους . Φυσικά το ποιός θα κόψει το ποδαράκι είναι συχνά αιτία αψιμαχιών που καταλαγιάζουν με ένα παραδοσιακό λάχνισμα για να είμαστε άλλωστε πιο κοντά στις παραδόσεις μέρες που είναι.

1 σχόλιο :

Ματίνα Σ. είπε...

ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΑΣ! ΜΠΡΑΒΟ!ΘΑ ΧΑΙΡΟΜΟΥΝ ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΣΕ ΒΟΗΘΟΥΣΑ ΣΤΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΣΟΥ ΩΡΕΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ. ΤΟ BLOG ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ: http://www.prosxolikesdimiourgiesmatinas.blogspot.com/ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΕΑ ΣΟΥ...