Στην σελίδα μου θα βρείτε κυρίως εργασίες που γίνονται από τα παιδιά στο νηπιαγωγείο και που πιστεύω έχουν ενδιαφέρον!Οι συνάδερφοι θα βρείτε χρήσιμες αναρτήσεις ως υλικό για ιδέες και αξιοποίηση στην τάξη!Οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία να δουν κάποιες από τις εργασίες και τις δραστηριότητες που πραγματοποιούμε με τα παιδιά τους, καθώς και να έχουν μια εικόνα για την φιλοσοφία της δουλειάς μου!Θα διαβάσετε ενίοτε και θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος!

Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012

ΠΑΙΧΝΙΔΙ: Ζώα του Δάσους

Παιχνίδι αντιστοίχησης με σύστημα αυτοβοήθειας ή αυτοελέγχου!
Στα πλαίσια της διαθεματικής επεξεργασίας του χειμώνα μιλήσαμε και για τα ζώα και πως αντιμετωπίζουν το κρύο, την έλλειψη τροφής, ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη , ζώα σαρκοφάγα, φυτοφάγα κτλ.
Στο παιχνίδι υπάρχουν τα πιο γνωστά ζώα του δάσους δίπλα σε κάθε ζώο υπάρχει καρτελάκι με το αρχικό γράμμα του κάθε ζώου, με το πρώτο και το δεύτερο γράμμα αν είναι τα πρώτα ίδια (λύκος,λαγός) με τρία γράμματα αν και τα δυο πρώτα είναι ίδια (σκίουρος, σκαντζόχοιρος). Το καρτελάκι είναι δεμένο στην άκρη της εικόνας κάθε ζώου με ξυλοκορδέλα. Αν κάποιο παιδί είναι προχωρημένο έχουμε ανάποδα τα κίτρινα καρτελάκια και μόνο ως αυτοέλεγχο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ή και καθόλου.
Τα μικρότερα έχουν ανοιχτά τα κίτρινα καρτελάκια κι έτσι με πολύ άνεση κάνουν τις αντιστοιχίσεις το παιχνίδι  τα βάζει στην διαδικασία να σκεφτούν την αρχική φωνή (φωνολογική επίγνωση).
Παίζεται με πολλούς τρόπους.Μοιράζω από μια καρτέλα σ όλα τα παιδιά κι έρχονται ένα ένα να τοποθετήσουν την καρτέλα τους

Βρες το λάθος: Κλείνουν τα μάτια και αλλάζω την θέση σε δυο καρτέλες καλούνται να βρουν το λάθος.
Ομαδοποιήσεις: Στο κόκκινο στεφάνι να μουν τα σαρκοφάγα στο πράσινο τα φυτοφάγα ζώα ,τυχαία θα πάρουν από μια καρτέλα που είναι στη μέση. Κατά ανάλογο τρόπο ομαδοποιούν ζώα που πέφτουν ή δεν πέφτουν σε χειμερία νάρκη, μικρά μεγάλα, με τρίχωμα με καβούκι κ.α.


                          Διαβάζουν την καρτέλα τους και  σκέφτονται σε ποια ομάδα ανήκουν τα ζώα τους.


                 Πίνακας αναφοράς για να διαβάσουν τα μικρότερα την καρτέλα τους
                                              Πράσινο στεφάνι για να θυμίζει φυτά-χόρτα
 Βάλτε δίπλα στο ζώο σας την καρτέλα με το όνομά σας για να κάνει η ομάδα τον έλεγχο αφού ολοκληρώσουν όλα τα παιδιά
.                                               Κόκκινο στεφάνι στο χρώμα του κρέατος.

2 σχόλια :

Maro Oikonomou είπε...

Πάρα πολύ καλό το παιχνίδι σου! Θα το χρησιμοποιήσω κι εγώ στα παιδάκια μου! Μπορείς να το παίξεις με πολλόύς διαφορετικούς τρόπους και να μάθουν πολλά πράγματα τα παιδια και μου αρέσει αυτό. Μπράβο σου! Σε παρακολουθώ καιρό και μου αρέσει πολύ το blog σου. Σε έχω προσθέσει και στο δικό μου μπες αν θέλεις να το δεις! Καλή συνέχεια!

Μαίρη Mοστάκη είπε...

Σ ευχαριστώ παρα πολύ για τα καλά σου λόγια Μαro χαίρομαι πολύ που βρίσκεις ενδιαφέρουσα την δουλειά μου και τις δραστηριότητές μας στο σχολείο. Την ενθάρρυνση όπως έχω γράψει στην αρχή όλοι την έχουμε ανάγκη! Να είσαι καλά! Θα σε ''επισκεφτώ'' πάραυτα!