Στην σελίδα μου θα βρείτε κυρίως εργασίες που γίνονται από τα παιδιά στο νηπιαγωγείο και που πιστεύω έχουν ενδιαφέρον!Οι συνάδερφοι θα βρείτε χρήσιμες αναρτήσεις ως υλικό για ιδέες και αξιοποίηση στην τάξη!Οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία να δουν κάποιες από τις εργασίες και τις δραστηριότητες που πραγματοποιούμε με τα παιδιά τους, καθώς και να έχουν μια εικόνα για την φιλοσοφία της δουλειάς μου!Θα διαβάσετε ενίοτε και θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος!

Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2015

Aποκριάτικο Παιχνίδι Ρόλων

Αποκριάτικο Μαγαζί:Οι Καταπληκτικές στολές!!!!

 Ελάτε να ψωνίσετε έχουμε και καλές τιμές....!!!
Τα παιδιά οργάνωσαν το μαγαζάκι τους με αποκριάτικα είδη. Και είπαμε να παίξουμε τους πωλητές ,τους πελάτες σε αποκριάτικη ατμόσφαιρα! 
 Στολές που έχουμε στη γωνιά δραματοποίησης και εναλλάσσονται με την εποχή, καπέλα και μάσκες που έχουμε φτιάξει στην τάξη(κάθε φορά που φτιάχνουμε μάσκες ή καπέλα για τα παιδιά φτιάχνω και μια για την τάξη, που μένει στο αρχείο μου σαν πατρόν αργότερα, αλλά που καθ όλη την διάρκεια του έτους είναι διαθέσιμες για δραματοποίηση. Φυσικά σερπαντίνες και κομφετί που περίσσεψαν από την Τσικνοπέμπτη που μας έφερε ο Σύλλογος.Οι στολές μπήκαν σε κρεμάστρες για να φαίνονται καλύτερα όπως στα αληθινά μαγαζιά κυρία είπαν τα παιδιά και με μεγάλη επιδεξιότητα και ατελείωτο κέφι, ομολογώ μόνα τους κάναν όλη την δουλειά!
Μαθαίνουν τα χρήματα, Δουλεύουν Μαθηματικά ανώτερου επιπέδου! Μικρές προσθαφαιρέσεις και κατανόηση των χρημάτων!

                         Η Καταστηματάρχης κρατά σημειώσεις ίσως καμιά παραγγελία...

                                      Μια χαρά θέση το καλοριφέρ και οι τιμές απο πάνω
 Τα παιδιά αφού συζητήσαμε τι χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε το μαγαζάκι έγραψαν και τις τιμές των προϊόντων.
 Αφού τακτοποίησαν με μεγάλη επιμέλεια τα είδη βάζουν και τις τιμές μάθαμε και το σύμβολο του ευρώ!
 Χρειαζόμαστε και πινακίδα για το μαγαζί μας, το ονόμασαν μαγαζί: οι καταπληκτικές στολές!!! Γράφουν μόνα τους!
 Διπλώνουν τις στολές και τα αξεσουάρ πολύ επιδέξια...και το τηλέφωνο απαραίτητο σ ένα μαγαζί!

                                       Οι πρώτοι πελάτες δεν ξέρουν τι να πρωτοδιαλέξουν!


 Τα χαρτονομίσματα που πλαστικοποιήσαμε για να παίζουμε χωρίς να χαλάσουν. Μια καταπληκτική ευκαιρία να δουλέψουμε Μαθηματικά με τον πιο επικοδομητικό και ευχάριστο τρόπο!

           Το μαγαζί πλήρως εξοπλισμένο, η πινακίδα σε περίοπτη θέση και αναμένουμε...
Η Ταμειακή οργανώθηκε με κέρματα και χαρτονομίσματα, μοιράστηκαν και στους πελάτες, άλλοι είχαν και πιστωτική...
Προβληματισμοί: κυρία δεν υπάρχει το 7 ούτε το 12,... ( τα περίμεναν έτοιμα σε χαρτονόμισμα)
κατά την επεξεργασία των χαρτονομισμάτων είδαν τα 5, 10, 20,ευρώ κτλ όταν μετά τιμολόγησαν τα είδη, δώσανε ότι τιμές ήθελαν, όμως διαπίστωσαν ότι χαρτονόμισματα με 7 ή 12 ευρώ δεν υπάρχουν και έτσι κάναμε τις προσθέσεις μας, ψώνισες μια σερπαντίνα που κάνει 4 ευρώ μαι ένα καπέλο που κάνει 2 πόσα πρέπει να πληρώσεις; μετρά με τα δαχτυλάκια λέει 6 ,δεύτερη δοκιμασία τι θα δώσεις για να πληρώσεις; ένα χαρτονόμισμα των πέντε ...είμαστε εντάξει;  κάνουν έξι, απαντά θέλει ακόμα ένα, που θα το βρείς , στα κέρματα απαντά η φίλη, πόσα ευρώ ακόμα;  1 απαντούν και συνεχίζουμε και στις μικρές αφαιρέσεις  μας για τα ρέστα! Η μάσκα στοιχίζει 3 ευρώ εγώ σου δίνω πέντε πόσα ρέστα θέλει, βάζαμε τα δαχτυλάκια και μετρούσαμε!

Ενα παιχνίδι ρόλων που ευτυχώς έχουμε την ευκαιρία να παίζουμε στο νηπιαγωγείο και να μαθαίνουμε τόσα απ αυτό με τόσο όμορφο και ευχάριστο τρόπο!

Και που δυστυχώς τόσο απότομα στον Δημοτικό σταματούν όλα, και καλείται ένα παιδάκι 6 χρονών να ανταποκριθεί στον τόσο κοπιαστικό ρόλο του μαθητή για ώρες στο θρανίο! Και ανταποκρίνεται πολύ καλά μάλιστα, όμως πολλές φορές λέει ήταν πιο όμορφα στο νηπιαγωγείο! Αναρωτιέμαι ίσως θα έπρεπε για τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού να υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση της διδασκαλίας!!
Πιστεύω πως το παιδί μαθαίνει καλύτερα παίζοντας...κι αυτό δεν σταματά στα 6...!

Δεν υπάρχουν σχόλια :