Το παιχνίδι στο νηπιαγωγείο κατέχει εξέχουσα θέση κάθε τι που επιχειρούμε να διδάξουμε στα παιδιά γίνεται με παιγνιώδη τρόπο. Τα παιδιά λατρεύουν τα παιχνίδια και η ηλικία τους είναι συνυφασμένη με το παιχνίδι προφανώς θα ήταν άσκοπο να προσπαθήσουμε να δώσουμε το οτιδήποτε με την μορφή διάλεξης.
Τα πάντα γίνονται με βιωματικό τρόπο και με την μορφή ανακάλυψης!
Η μουσική λοιπόν γίνεται μουσικό παιχνίδι και μάλιστα πολύ αγαπητό στα παιδιά.
Ένα από τα πολύ πετυχημένα μουσικά παιχνίδια που εμείς πολύ το απολαμβάνουμε , γελάμε και μαθαίνουμε είναι:
Ο Ραδιοφωνικός σταθμός
Τα παιδιά χωρίζονται σε τρεις ομάδες.
Η 1η ομάδα θα είναι ο πομπός ,επιλέγει μυστικά απο τις άλλες δύο ομάδες ένα γνωστό σ όλους τραγούδι ( 1-2 παιδιά, επιλέγουν τραγούδι καλύτερα μαζί με την νηπιαγωγό για να είναι σίγουρα κάποιο τραγούδι που το ξέρουν όλα)
Η 2η ομάδα θα είναι τα παράσιτα που προσπαθούν να εμποδίσουν την αναμετάδοση τραγουδώντας (4-5 παιδιά με δυνατές φωνές)
Η 3η ομάδα υποδύεται τους ακροατές του σταθμού που προσπαθεί να αναγνωρίσει το τραγούδι της 1ης ομάδας ( μπορεί να είναι όλη η υπόλοιπη τάξη ,μπορεί να είναι ένας μόνο ακροατής- παίκτης και να εχει διαγωνιστικό χαρακτήρα ποιός θα αναγνωρίσει τα πιο πολλά τραγούδια, εμείς επιλέγουμε)
Σημαντικό.
- Τα παιδιά θα πρέπει να έχουν παίξει,εξασκηθεί με άλλα παιχνίδια ξεκινώ-σταματώ με το ανάλογο σήμα της νηπιαγωγού.
- Είναι απαραίτητο οι πομποί και τα παράσιτα να ξεκινούν ταυτόχρονα αλλά και να σταματούν.
- Οι ακροατές έχουν 30΄΄ να καταλάβουν ποιό τραγούδι είναι.
- Αν περάσει ο χρόνος ή το ξανατραγουδούν οι πομποί με τα παράσιτα δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία ή αλλάζουν οι ρόλοι.
- Παραλλαγή: Μπορούν τα παράσιτα αντί να τραγουδούν να παίζουν κρουστά οργανάκια πολύ δυνατά αλλά τότε ο πομπός θα πρέπει να τραγουδά πολύ χαμηλά για να έχει ενδιαφέρον το παιχνίδι αλλιώς το βρίσκουν αμέσως καθώς ο ήχος των κρουστών μάλλον δύσκολα υπερκαλύπτει την φωνή.
- Συνήθως επιλέγω ένα παιδί γιά πομπό με την προτροπή να τραγουδήσει με κανονική φωνή οχι πολύ δυνατά όχι σιγανά το ρωτώ ποιό τραγούδι θα πεί π.χ το Αχ κουνελάκι. (Συνήθως όταν ξεκινούν τα δυνατά παράσιτα οι πομποί ξεχνούν το τραγούδι τους....γέλιο!!! τους το ψιθυρίζω ενώ τα παράσιτα μας ξεκουφαίνουν για να μη σταματήσει το παιχνίδι.
- Μέρες που είναι στον απόηχο του Ντούτσε το επιλέγω μιάς και είναι δυναμικό τραγούδι είναι μια χαρά λοπόν γιά παράσιτα και το τραγουδούν με παλμό και σθένος η οδηγία είναι τραγουδήστε δυνατά.( καλύτερα 4-6 παιδιά με δυνατές φωνές μπορούν και μόνα τους να επιλέξουν τραγούδι αρκεί να είναι ζωηρό και να το τραγουδούν πολύ δυνατά)
- Με το σήμα των χεριών και πάμε! ακούγεται ταυτόχρονα το αχ κουνελάκι και το Βάζει ο Ντούτσε, τα αφήνουμε λίγη ώρα και με το σήμα στοπ οριζόντια κίνηση χεριών σταματούν επίσης ταυτόχρονα.
- Οι ακροατές ή ο παίκτης (ξεκινήστε με όλη την τάξη να το μάθουν και μετά βάζετε ένα ένα παιδί) είναι έτοιμοι...να ''ακούσουν''- ξεχωρίσουν το τραγούδι του πομπού αν το βρούν αλλάζουμε ρόλους αν όχι τα ξαναλέμε άλλη μιά φορά!
Γελάμε γιατί τα παράσιτα τα δίνουν όλα...με το δυνατό τραγούδι τους...
Οι ακροατές εξασκούνται να αφουγκράζονται τους παραμικρούς ήχους...ακόμα και να διαβάζουν τα χείλη...
Υπάρχει πολύ καλή συνεργασία των ομάδων.
Εξασκούνται στον ταυτόχρονο συντονισμό.
Μαθαίνουν να ανταποκρίνονται σε λεκτικές αλλά κυρίως κινητικές εντολές των χεριών του ΄΄μαέστρου΄΄.
Μαθαίνουν τις διακυμάνσεις της φωνής δυνατά χαμηλά!
Μα πάνω απ όλα διασκεδάζουμε και χαιρόμαστε όλο το παιχνίδι.
Και φυσικά το παίζουμε όσο κρατά το ενδιαφέρον των παιδιών!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου